Tuesday, November 29, 2011

::.Kisah Tauladan-Uwais Al-Qarni.::

~Berjihad melawan nafsu~ 


بسم الله الرحمن الرحيم 
IN THE NAME OF ALLAH
THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL 
                                                                                              

Assalamualaikum wbt, Alhamdulillah segala puji dan pujian dirafakkan ke hadrat Rabb sekalian alam. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad SAW, rasul dakwah dan tarbiyah. Setinggi-tinggi syukur dipanjat ke hadrat illahi kerana dengan izinnya saya masih dapat berkongsi sesuatu dengan semua yang selalu berkunjung ke blog saya. Terima kasih saya ucapkan kepada semua.


Untuk kali ini saya hanya ingin berkongsi satu sirah di zaman tabiin yang mungkin pernah dan tidak pernah didengar oleh orang lain. Kisah ini tentang seorang hamba Allah yang bernama Uwais al-Qarni. Saya kongsikan kisah ini khas untuk lima orang sahibah seperjuangan saya. Moga sirah ini juga berguna untuk anda yang rajin singgah di blog saya. Moga Allah kasih pada kalian semua. ^^ Jom kita menghayatinya.  


*********************

Nabi berpesan kepada Umar dan Ali :

“Akan lahir di kalangan Tabiin seorang insan yang doanya sangat makbul. Namanya Uwais al-Qarni dan dia akan lahir di zaman kamu. ”

Kita telah mengenali siapa dia Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali iaitu orang-orang yang telah disenaraikan sebagai "al-Mubasyirun bil Jannah iaitu mereka sudah dijamin masuk syurga. Nabi seterusnya berkata kepada Umar dan Ali :

“Di zaman kamu nanti akan lahir seorang insan yang doanya sangat makbul. Kamu berdua pergilah cari dia. Dia akan datang dari arah Yaman, dia dibesarkan di Yaman. Dia akan muncul di zaman kamu, carilah dia. Kalau berjumpa dengan dia minta tolong dia berdoa untuk kamu berdua.”

Umar dan Ali bertanya kepada Nabi s.a.w. soalan yang sama iaitu :

“Apakah yang patut saya minta daripada Uwais al-Qarni, Ya Rasulullah?”

Nabi menjawab :                                                                   

“Kamu minta kepadanya supaya dia berdoa kepada Allah agar Allah ampunkan dosa-dosa kalian.”

Banyak peristiwa sahabat yang berjumpa dengan Nabi s.a.w. , minta sesuatu yang baik kepada mereka, Nabi s.a.w. menjawab :

“Pohonlah al-Maghfirah daripada Allah swt.”                  

Maka topik al-Maghfirah (keampunan) ini menjadi topik yang begitu dicari, yang begitu relevan, hatta kepada orang yang telah disenaraikan sebagai ahli syurga. Kalau secara logiknya, ahli syurga seolah tidak perlu kepada pengampunan dosa daripada Allah s.w.t. kerana mereka sudah dijamin masuk syurga, namun tidak, Nabi s.a.w. masih menekankan supaya meminta Allah untuk mengampunkan dosa.

Memang benarlah firasat seorang Nabi, Uwais al-Qarni telah muncul di zaman Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali. Mereka memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari arah Yaman ke Madinah, akhirnya bertemu mereka dengan Uwais al-Qarni. Dengan pandangan mata kasar, tidak mungkin dia orang yang Nabi s.a.w. maksudkan. Kerana orang itu pada pandangan insan-insan biasa atau orang-orang yang datang bersama dengannya bersama kabilah menganggapkan dia seorang yang kurang berakal.
                                                                                   

*********************

Siapakah Uwais Al-Qarni?

Asalnya berpenyakit sopak, badannya putih, putih penyakit yang tidak digemari. Walaupun dia seorang berpenyakit sopak tetapi dia seorang yang soleh, terlalu mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Dia telah begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa dia meninggal dunia ketika dia masih kecil lagi. Dia sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaga dia sampai dia dewasa.

Suatu hari ibunya memberitahu kepada Uwais bahawa dia ingin sangat untuk pergi mengerjakan haji. Dia menyuruh Uwais supaya mengikhtiarkan dan mengusahakan agar dia dapat dibawa ke Mekah untuk menunaikan haji. Sebagai seorang yang miskin, Uwais tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibunya kerana pada zaman itu kebanyakan orang untuk pergi haji dari Yaman ke Mekah mereka menyediakan beberapa ekor unta yang dipasang di atasnya “ Haudat ”. Haudat ini seperti rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi panas matahari dan hujan, selesa dan perbelanjaannya mahal. Uwais tidak mampu untuk menyediakan yang demikian, unta pun dia tidak ada, nak sewa pun tidak mampu.

Ibu Uwais semakin uzur hari demi hari dan berkata kepada anaknya pada suatu hari :
“Anakku, mungkin ibu dah tak lama lagi akan bersama dengan kamu, ikhtiarkanlah agar ibu dapat mengerjakan haji.”


Uwais mendapat suatu ilham. Dia membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan sudah habis menyusu. Dia membuat sebuah rumah kecil (pondok) di atas sebuah “Tilal” iaitu sebuah tanah tinggi (rumah untuk lembu itu di atas bukit). Apa yang dia lakukan, pada petang hari dia dukung anak lembu untuk naik ke atas “Tilal”. Pagi esoknya dia dukung lembu itu turun dari “Tilal” untuk diberi makan. Itulah yang dilakukannya setiap hari. Ada ketikanya dia mendukung lembu itu mengelilingi bukit tempat dia beri lembu itu makan. Perbuatan yang dilakukannya ini menyebabkan orang kata dirinya gila.

Memang pelik, membuatkan rumah untuk lembu di atas bukit, kemudian setiap hari mengusung lembu, petang bawa naik, pagi bawa turun bukit. Namun sebenarnya jika dilihat di sebaliknya, Uwais seorang yang bijak. Lembu yang asalnya hanya 20kg, selepas enam bulan lembu itu sudah menjadi 100kg. Otot-otot tangan dan badan Uwais pula menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit setiap hari.


*********************

Selepas lapan bulan, telah sampai musim haji, rupa-rupanya perbuatannya itu adalah satu persediaan untuk dia membawa ibunya mengerjakan haji. Dia telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekkah dengan kedua tangannya. Di belakangnya dia meletakkan barang-barang keperluan seperti air, roti dan sebagainya. Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang berat sekitar 50kg. Dia membawa (mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah, mengerjakan Tawaf, Saie dan di Padang Arafah dengan senang sahaja. Dan dia juga memangku ibunya dengan kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.

Setelah pulang semula ke Yaman, ibunya bertanya :
“ Uwais, apa yang kamu doa sepanjang kamu berada di Mekah? ”


Uwais menjawab :
“ Saya berdoa minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa ibu”.


Ibunya bertanya lagi :
“ Bagaimana pula dengan dosa kamu? ”


Uwais menjawab :
“ Dengan terampun dosa ibu, ibu akan masuk syurga, cukuplah ibu redha dengan saya maka saya juga masuk syurga. “


Ibunya berkata lagi :
“Ibu nak supaya engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih (sopak) kamu ini."

Uwais berkata :
“ Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta’ala. “


Ibunya menambah :
“ Kalau nak masuk syurga, kena taat kepada perintah ibu, ibu perintahkan engkau berdoa. ”


Akhirnya Uwais tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa. Uwais berdoa seperti yang ibunya minta supaya Allah sembuhkan putih yang luar biasa (sopak) yang dihidapinya itu. Namun kerana dia takut masih ada dosa pada dirinya dia berdoa :
“ Tolonglah Ya Allah! Kerana ibuku, aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkan sedikit. ”

Allah s.w.t. menyembuhkan serta merta, hilang putih sopak di seluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling di tengkuknya. Tanda tompok putih kekal pada Uwais kerana permintaannya, kerana ini (sopak) adalah anugerah, maka inilah tanda pengenalan yang disebut Nabi s.a.w. kepada Umar dan Ali.

"Tandanya kamu nampak di belakangnya ada satu bulatan putih, bulatan sopak. Kalau berjumpa dengan tanda itu dialah Uwais al-Qarni."

Tidak lama kemudian, ibunya telah meninggal dunia. Dia telah menunaikan kesemua permintaan ibunya. Selepas itu dia telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya di sisi Allah. Sayyidina Umar dan Sayidina Ali dapat berjumpa dengan Uwais dan seperti yang diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w. , mereka meminta supaya Uwais berdoa agar Allah swt. mengampunkan semua dosa-dosa mereka. Ketika Uwais al-Qarni berjumpa Umar dan Ali, dia berkata :

“ Aku ini datang dari Yaman ke Madinah kerana aku ingin menunaikan wasiat Nabi kepada kamu iaitu supaya kamu berdua berjumpa dengan aku."


Maka Uwais pun telah mendoakan untuk mereka berdua.


*********************


Subnallah, Marilah sama-sama kita mendalami kisah Uwais al-Qarni ini untuk diambil segala ibrah yang ada didalamnya. Lagi banyak nikmat yang Allah berikan lagi tunduk dan patuh kepada-Nya. Jalan menuju ketaatan itu penuh berliku dan cabarannya, namun siapa yang sabar Allah akan sentiasa membantu. Wallahu`alam.


Setakat ini dahulu perkongsian sirah buat semua. Ambillah apa yang baik dari blog ini. Yang lemah dan kekurangan itu dari saya, hakikatnya kedua-duanya datang daripada Allah. Sekian.  


  ~Permata yang Dicari~
 29 November 2011  
-Kota Bharu, Kelantan-

8 comments:

 1. salam alaik..

  nice entry~
  sm0ga mnjadi teladan buat semua..

  ~ sharing is caring..(^_~) ~

  ReplyDelete
 2. memang patut diselami sirah2 nabi ni..semoga Allah redha dengan usaha kita.^^.....

  perkongsian yg mantaap...

  ReplyDelete
 3. > peRmaTa_ aGamA

  Jazakillah ya ukhti..
  Moga bermanfaat, ambillah sebanyak ibrah yang ada di dlm sirah ini..

  Moga Allah kasih.. ^_^

  ~permata yang dicari~

  ReplyDelete
 4. > Falha IbTisam

  Jazakilah sahibahku sayang.. Moga semangat kita disertai hikmah orang dahulu.. ^_^

  Moga ukhwah kita berkekalan hingga ke syurga=)

  ~permata yang dicari~

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum..

  menyingkap sirah..bgos utk diketahui..

  bnyk teladannya..

  moga terus mendalami sirah2..

  moga jua sentiasa indh dlm dkpn cinta-Nya..

  ReplyDelete
 6. > Srikandi permata

  Wa`alaikumsalam wbt.

  Alhamdulillah wa insyaAllah Nabilah..
  Jazakillah krn selalu jadi orang yang setia ke blog ini..

  Moga kasih Allah turut mengiringimu ^_^

  ~permata yang dicari~

  ReplyDelete
 7. ALHAMDULILLAH...

  terkesima sebentar melihat POST terbaru...hekhek..seronok baca..walaupun ada sikit perbezaan pasal sirah ni(dengan POST yang saia buat)

  ada dua orang murobbi di Matri cerita mengenai tabiin UWAIS AL-QARNI ni waktu dalam kelas..cuma nak tambah sikit la yea...kalo salah tolong betulkan...:)menurut penceritaan murobbi-murobbi tersebut yea...

  Uwais Al-Qarni sangat2 berhajat nak berjumpa dengan Rasulullah SAW..tetapi disebabkan keuzuran ibunya,beliau terpaksa tangguhkan hajat tersebut..sampai satu hari beliau dapat pergi ke Mekkah(waktu tu ibunya dah meninggal dunia)..sesampai di Mekkah,terus beliau mencari di manakah Rasulullah..beliau bertanya kepada salah seorang sahabat Nabi DI MANAKAH NABI??..dan sahabat tersebut bertanya..

  "Kamu ini siapa?RASULULLAH SAW baru saja wafat kelmarin.."

  beliau sangat2 sedih..tetapi itulah tanda cintanya terhadap RASULULLAH...dan sebab itulah beliau salah seorang TABIIN...bukan SAHABAT..

  maaf kalo salah...sekadar tambahan..

  ReplyDelete
 8. > sofeaqistina

  Alhamdulillah, betul la tu apa yg sofea katakan..
  Memang murabbi ada menceritakan kisahnya masa k.fatin kt matri dulu.. Ustaz Khairul kan yg cerita.. ^_^

  Sebenarnya bnyak pendapat.. Dan yg penting Uwais adalah seorang TABIIN.. =) Dia x sempat jumpa Rasulullah SAW tapi sempat hidup dizaman sahabat.. ^_^

  Moga Allah kasih dengan sofea..

  Salam sayang dari kak Fatin,
  ~permata yang dicari~

  ReplyDelete