Saturday, February 2, 2013

::.Berbicara yang dilarang.::
 بسم الله الرحمن الرحيم

 
Diam itu lebih baik


“Kerana mulut, badan binasa”. Itulah satu pepatah Melayu yang sesuai untuk tajuk kali ini. Lidah yang dikurniakan Allah ini terlalu besar nikmatnya. Namun ia sering disalah digunakan untuk tujuan yang salah. Lidah adalah satu anggota yang tidak namun ia akan bisa bila tersalah bicara. Lidah juga akan membuatkan berlakunya pergaduhan, permusuhan, perkelahian dan berbagai-bagai lagi kesan negatif yang lain.  

Impaknya besar kepada keharmonian dalam masyarakat, organisasi, rumah tangga, negara dan sebagainya. Islam melarang keras kepada kita untuk menggunakan lidah bagi merosakkan atau memutuskan silaturahim. Larangan-larangan ini banyak dijelaskan dalam al-Quran dan hadith Rasulullah s.a.w. seperti berikut: 

*       BERDEBAT
Ramai orang suka bertikam lidah apabila berlakunya perselisihan pendapat. Mungkin akan timbul situasi menyerang, menentang dan saling mencela antara mereka. Islam tidak membenarkan kita berdebat walaupun kebenaran itu memang di pihak kita. Sebagaimana hadith Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: “Aku ialah pemimpin di sebuah tempat di syurga bagi orang yang meninggalkan perdebatan walaupun dia benar.” (Riwayat Abu Daud) Diam itu lebih baik.

*       MENGUMPAT
Pada hari ini kita lebih seronok berbicara tentang keburukan orang lain. Umpat mengumpat sudah menjadi perkara biasa pada era ini. Hampir setiap tempat dan ruang ada sahaja orang hendak membuka keaiban orang lain. Perasaan sedar yang Allah sedang memerhati kita itu tidak lagi dirasai di dalam hati. Paling menyedihkan lagi perbuatan ini turut berlaku di dalam majlis ilmu, masjid, surau dan tempat-tempat yang tidak sepatutnya. Firman Allah yang penuh ancaman dalam Surah al-Humazah ayat 1 yang bermaksud “Celaka bagi pengumpat lagi pencela.” Di akhirat nanti balasan bagi si pengumpat adalah memakan daging saudaranya sendiri. Perkara ini ada disebut dalam hadith Rasulullah s.a.w.

*       MENGADU DOMBA
Perbuatan ini besar impaknya dalam masyarakat sehingga ia boleh menyebabkan perpecahan dan saling benci-mmbenci. Oleh itu, jauhkanlah diri daripada mereka yang berperangai begini. Ancaman bagi si pengadu domba telah disabdakan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadithnya yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang mengadu domba.” (Riwayat al-Bukhari). Perbuatan “talam dua muka” ini merupakan perbuatan keji dan berniat jahat.

*       MEMBANGGA DIRI  
Hal ini bertujuan untuk meninggikan darjat diri tetapi dengan cara menghina orang lain. Bercakap tanpa menghiraukan perasaan orang sekeliling sehingga menggores hati orang lain. Sifat sombong dan bongkak ini mendorong mereka memperkecil-kecilkan orang lain dan tidak kurang juga suka mencari kesalahan orang. Terdapat juga yang menunjukkan kelebihan diri tetapi hanya sekadar bercakap sahaja. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Celaka bagi orang yang berkata kemudian berbohong supaya orang ketawa, maka celakalah baginya.” (Riwayat Abu Daud). Lihatlah betapa kerasnya ancaman dalam hadith ini.

*       PERKATAAN YANG DITEGAH  
Kita dilarang berbicara dengan menggunakan sumpah, menyumpah orang, mengkafirkan orang, perkataan lucah dan lain-lain perkataan  buruk. Perkara ini amat ditegah oleh Allah bertepatan dengan firman Allah dalam surah al-Qalam ayat 10-11 yang bermaksud: “Dan janganlah kamu turuti setiap orang yang suka bersumpah yang hina. Yang banyak mencela, yang suka menyebar fitnah.” Daripada kita mengeluarkan perkataan yang tidak elok, lebih baik kita cakap sesuatu yang baik, pahala turut kita perolehi.


Jadi, gunakanlah mulut dan lidah yang Allah anugerahkan ini untuk kebaikan. Sahamnya kita yang akan perolehi di akhirat nanti. Ingatlah bahawa kita akan dipertanggungjawabkan setiap kata-kata yang kita tuturkan. Wallahu’alam.


p/s: Maafkan saya kerana telah lama tidak aktif dalam laman ini. Ada hal yang tidak dapat dielakkan untuk saya terus menulis. Perkongsian ini saya semadikan di sini bagi semua yang suka berkunjung ke laman ini. Ini juga merupakan perkongsian saya dengan adik-adik halaqah pada minggu lepas. Moga bermanfaat buat semua. ^_____^   

~Permata yang dicari~
2 February 2013
- Kota Bharu, Kelantan -  

5 comments:

 1. :) gunakan lidah dengan sebaik mungkin.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. > LeiyaUmairah

   Ya lia, tepat sekali..:)
   Lia, fatin rindu sangat kt Lia. ^_^
   Minta maaf fatin dah lama x buka ym... :'(

   ~permata yang dicari~

   Delete
 2. Assalamualaikum..
  Allahurabbi..berbicara juga harus berhati2..
  jzkk atas perkongsian yg baik ini.
  teruskan bertinta.
  uhibbuki fillah..^_^

  ReplyDelete
  Replies
  1. > Srikandi permata

   Wa'alaikumussalam wbt..

   Alhamdulillah, Allah gerakkan hati ini share sesuatu dgn semua, perkara yg mungkin sering kali kita terlepas pandang..

   Ahabbakillazi ahbabtanilahu.. :)

   Delete